spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

“Neša travka” – niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”

Turistička organizacija Niš posetila je živopisni prostor „Kuće čaja“ , Nebojše Stamenkovića- Neše travke, poznatog po tome što je svoje kulinarsko umeće posvetio kreiranju...

Prva nagrada za najbolji sajt Turističke organizacije Niš

Turistička organizacija Niš osvojila je 1. nagradu ZA NAJBOLJI SAJT - na Međunarodnom festivalu turističkih publikacija Srbije "Kofer slova" u Kruševcu. Osim nagrade u...

Dani Srpske u Srbiji

28. SEP 2021.

Medijana

Važno obaveštenje

Zatvoreno do daljnjeg zbog realizacije projekta natkrivanja arheološkog nalazišta.

Opšte informacije

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisussa (današnjeg Niša), koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheološki parkova u Srbiji, u kojem se na površini od 40 hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva. Posetioci takođe mogu videti i više od 1000 kvadratnih metara vrednih podnih mozaika, koji dočaravaju deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije.

Lokacija

Bulevar Cara Konstantina

Više informacija

Priča o Medijani

Medijana je izgrađena na levoj obali Nišave, pored jednog od najvažnijih putnih pravaca Via militaris. Nalazila se između urbanog Naisusa i termalnih izvora Niške Banje i zauzimala površinu od preko 40 hektara.

Tokom IV veka prenaseljeni Naisus, opasan zidovima i kulama, prestaje da bude privlačno mesto za život njegovim imućnijim građanima, tako da oni sve više vremena provode na svojim imanjima na Medijani. Tamo su gradili nove ili adaptirali stare vile, koje su im služile za odmor i uživanje. Vremenom, vile menjanju svoju namenu, pa od mesta za privremeni boravak, postaju mesta za luksuzan život van grada.

Vila sa peristilom

Centralno mesto na Medijani zauzima vila sa peristilom, najraskošniji objekat rezidencijalnog karaktera. Vila je najverovatnije izgrađena prema nalogu rimskog cara Konstantina Velikog, kako bi sebi, članovima svoje porodice i brojnim visokim carskim službenicima stvorio uslove za boravak tokom posete Naisusu.

Ceo kompleks vile bio je ograđen visokim zidom i zauzimo je površinu od 4,7 hektara, a sedmina ukupne površine bila je popločana mozaicima. Većina mozaika imala je dekorativne, geometrijske motive, a neki od njih se i danas mogu videti na Medijani. Dva mozaika koja su najbolje očuvana i koja privlače posebnu pažnju su mozaici sa figuralnim prikazima mitološkog, rečnog božanstva Fluviusa i glava Meduze.

Život i privemeni boravak u vili nudio je brojne mogućnosti – od toga da su njeni gosti ovde mogli da obavljaju državničke poslove, do mogućnosti da se odmore, uživaju, i učestvuju u bogatom društvenom životu. Način života u vili slikovito dočaravaju ostaci objekata pronađeni na Medijani: sala za audijenciju, koja je predstavljala prostoriju predviđenu za obavljanje državničkih poslova ; tremovi i raskošno dekorisani vrtovi sa fontanama i paviljonima; dve manje trpezarije za koje se pretpostavlja da su služile carevima za intimnije prijeme i gozbe; terme, rimsko kupatilo, predstavljalo je deo vile koji su stanovnici Medijane koristili za negu tela i opuštanje. U termama je korišćena topla, lekovita voda koja se olovnim cevima dovodila iz Niške Banje.

Google mapa

Galerija slika

Događaji

TEATAR NA RASKRŠĆU

07-14. septembr 2021 - Narodno pozorište Niš

DANI TURIZMA U NIŠU

06 i 07. septembar 2021. Park 7. juli.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.