spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

ULICA SUVENIRA U NIŠU

Nova popularna destinacija za posetioce grada koji žele sa sobom da ponesu uspomenu u vidu autentičnih suvenira. Ulica se nalazi na Keju Kola srpskih sestara...

Radovi na sređivanju unutrašnjosti Ćele kule

U periodu od 7. do 14. avgusta 2023. godine obavljaće se završni radovi na sanaciji kapele spomenika Ćele kula te zbog vaše bezbednosti ulaz...

Medijana

Opšte informacije

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naisussa (današnjeg Niša), koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheološki parkova u Srbiji, u kojem se na površini od 40 hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva. Posetioci takođe mogu videti i više od 1000 kvadratnih metara vrednih podnih mozaika, koji dočaravaju deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije.

Lokacija

Bulevar Cara Konstantina

Cene ulaznica

Cenovnik ulaznica ….

Više informacija

Priča o Medijani

Medijana je izgrađena na levoj obali Nišave, pored jednog od najvažnijih putnih pravaca Via militaris. Nalazila se između urbanog Naisusa i termalnih izvora Niške Banje i zauzimala površinu od preko 40 hektara.

Tokom IV veka prenaseljeni Naisus, opasan zidovima i kulama, prestaje da bude privlačno mesto za život njegovim imućnijim građanima, tako da oni sve više vremena provode na svojim imanjima na Medijani. Tamo su gradili nove ili adaptirali stare vile, koje su im služile za odmor i uživanje. Vremenom, vile menjanju svoju namenu, pa od mesta za privremeni boravak, postaju mesta za luksuzan život van grada.

Vila sa peristilom

Centralno mesto na Medijani zauzima vila sa peristilom, najraskošniji objekat rezidencijalnog karaktera. Vila je najverovatnije izgrađena prema nalogu rimskog cara Konstantina Velikog, kako bi sebi, članovima svoje porodice i brojnim visokim carskim službenicima stvorio uslove za boravak tokom posete Naisusu.

Ceo kompleks vile bio je ograđen visokim zidom i zauzimo je površinu od 4,7 hektara, a sedmina ukupne površine bila je popločana mozaicima. Većina mozaika imala je dekorativne, geometrijske motive, a neki od njih se i danas mogu videti na Medijani. Dva mozaika koja su najbolje očuvana i koja privlače posebnu pažnju su mozaici sa figuralnim prikazima mitološkog, rečnog božanstva Fluviusa i glava Meduze.

Život i privemeni boravak u vili nudio je brojne mogućnosti – od toga da su njeni gosti ovde mogli da obavljaju državničke poslove, do mogućnosti da se odmore, uživaju, i učestvuju u bogatom društvenom životu. Način života u vili slikovito dočaravaju ostaci objekata pronađeni na Medijani: sala za audijenciju, koja je predstavljala prostoriju predviđenu za obavljanje državničkih poslova ; tremovi i raskošno dekorisani vrtovi sa fontanama i paviljonima; dve manje trpezarije za koje se pretpostavlja da su služile carevima za intimnije prijeme i gozbe; terme, rimsko kupatilo, predstavljalo je deo vile koji su stanovnici Medijane koristili za negu tela i opuštanje. U termama je korišćena topla, lekovita voda koja se olovnim cevima dovodila iz Niške Banje.

Google mapa

Galerija slika

Događaji

EcoLogic Expo 2024 – Doživimo vodu drugačije!

5. jun 2024. | 12.00 č – 16.00 č | Tvrđava, Niš

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

Suva trail”

18. i 20. avgusta 2023.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.