spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

ULICA SUVENIRA U NIŠU

Nova popularna destinacija za posetioce grada koji žele sa sobom da ponesu uspomenu u vidu autentičnih suvenira. Ulica se nalazi na Keju Kola srpskih sestara...

Radovi na sređivanju unutrašnjosti Ćele kule

U periodu od 7. do 14. avgusta 2023. godine obavljaće se završni radovi na sanaciji kapele spomenika Ćele kula te zbog vaše bezbednosti ulaz...

Vinarije

Vinski podrum Malča

Vinski podrum Malča sa restoranom

Adresa: selo Malča

Telefon: +381628015745

E-mail: podrummalca@gmail.com

Website: www.podrummalca.com

 

Bogatstvo  istorijsko turističke i nesvakidašnje ponude Niša oplemenjeno je i razvojem vinskog turizma. Na samo nekoliko kilometara od Niša, uz auto put Niš Sofija, na putu rimskih imperatora Podrum Malča iz 1903. godine  predstavlja jedinstvenu više-vekovnu sintezu puteva vina koji su se na ovim prostorima ukrštali, mimoilazili, prožimali i na kraju spojili u bajku vrednu pomena.

Podrum tu bajku priča kroz svoj nesvakidašnji spoj tradicije i kulture Rimskih imperatora, Srpskih vladara i starih majstora vina.

 

U vinariji Malča možete doživeti Putovanje kroz vinsko vreme, obilaskom 4 vinske kuće koje se razlikuju po arhitekturi, duhu vremena koje oslikavaju, vinskim sudovima i načinu proizvodnje vina u njima.

Takodje su tu i degustacije vina, organizovane za turističke grupe ali i za pojedince.

 

Rimska kuća

 

U Rimskoj kući se nalazi osam ukopanih gruzijskih amfora koje su zapravo  najstariji vinski sudovi, koji su se, za proizvodnju  vina, koristili 6.000 godina pre nove ere. Danas su one prava retkost u Evropi, te negovanje vina u njima zahteva posebnu pažnju i posvećenost.
Amfore su napravljene od gline, unutrašnjost je premazana pčelinjim voskom i u potpunosti su ukopane u zemlju. Svaka od njih je kapaciteta oko  2.000 litara, svaka je unikatna jer se proizvodi ručno.
Vinarija Podrum Malča poseduje 8 amfora, od kojih se četri koristi za crveno a četri za oranž vino.

 

Nemanjića kuća

 

U Nemanjića kući se vino proizvodi u bačvama koje datiraju iz 1953.godine, a takodje je deo ove vinske kuće posvećen proizvodnji vina u barik buradima. U doba Nemanjića drveni sudovi su počeli da se koriste u proizvodnji vina pa smo u ovom delu vinarije organizovali proizvodnju vina takvog stila. Nemanjići su Srbiju uveli u pravoslavlje pa je arhitektura ovog dela podruma uređena u duhu pravoslavnog nasleđa tog vremena.

 

Jugoslovenska kuća 20. veka

 

 

Jugoslovenska kuća je podrum sa početka i sredine XX veka sa destilerijom i betonskim tankovima.

Odlika ove vinske kuće su betonski tankovi kapaciteta 50 i 100 hiljada litara, tako da je ukupan kapacitet tog dela vinarije  1.000.000 litara.
Ovo je način gradnje karakterističan za to vreme, kada je bilo mnogo vinograda i mnogo vina, a vinari su imali potrebu da izgrade vinski podrum velikog kapaciteta. Podrum je izgrađen od betona.  Unutrašnjost ovih tankova smo  obložili  prehrambenim poliesterom, tako da se ovi sudovi danas uspešno koriste u proizvodnji vina.

Podrum je do polovine svoje visine ukopan u zemlju i održava stabilnu temperaturu za čuvanje  vina.

 

Savremena vinarija

 

Tokom vekova pristup proizvodnji vina se puno promenio, pronalažena je sve bolja oprema koja će omogućiti da se karakteristike podneblja koje donosi grožđe očuvaju u što većoj meri i pretoče u vino. Oprema kojom raspolažemo u savremenoj vinariji omogućava da se svaki tehnološki postupak koji je moguće zamisliti može da izvede. Muljanje i presovanje grožđa se odvija u kompletno aseptičnoj atmosferi bez prisustva kiseonika. Digitalno vođenje fermentacije donosi idealne uslove za rad kvasaca i za očuvanje karakteristika teroara sa koga dolazi grožđe. Očuvane sortne karakteristike, čisti i jasni mirisi, i pun osvežavajuć ukus je nešto što karakteriše vina proizvedena na ovom mestu.

Vina proizvedena u Savremenoj vinariji su danas  „rame uz rame“ sa najboljim svetskim viniama iz te kategorije, što dokazuju i brojne zlatne medalje. Ova vina takođe prate ukuse i veoma visoke kriterijume savremenog potrošača na šta smo posebno ponosni.

 

 

 

Kruna vinskog komplesa Malča je završetak putovanja, restoran u rimskom stilu gde vam uživanje na terasi okruženoj vinogradom upotpunjuju jela po recepturama naših predaka. Tu je I prodavnica domaćih vina, rakije i sirća iz koje svoj užitak možete produžiti i nakon boravka u vinariji.

Izba Jovanović

Izba Jovanović

Adresa: selo Vele Polje

Telefon: +381642282790

E-mail: izbajovanovic@gmail.com

Website: www.izbajovanovic.rs

Barrique Niš

BARRIQUE, shop

Adresa: Koste Stamenkovica 9

Telefon: +38163411812

E-mail: info@barriquenis.rs

Website:www.barriquenis.rs

Previous articleRestorani
Next articleNajbolji burek

Događaji

EcoLogic Expo 2024 – Doživimo vodu drugačije!

5. jun 2024. | 12.00 č – 16.00 č | Tvrđava, Niš

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

Suva trail”

18. i 20. avgusta 2023.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.