HomePriče iz NišaZašto je „Hristov monogram“ postao jedan od simbola Niša?
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

24. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA

30. marta do 01. aprila 2023.

Provedite vikend u Nišu uz vaučer za odmor u Srbiji

Od srede, 04.01.2023. godine počinje prijava gradjana za vaučere za odmor u Srbiji! Mi vam predlažemo da iskoristite ovu priliku i posetite Niš ili Nišku...

Novogodišnji dani u Nišu

24.12.2022. – 07.01.2023.

Dani turizma u Nišu

9 - 11. septembar 2022.

Radovi na lokalitetu Medijana

Predstavnici grada na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obišli su radove na arheološkom nalazištu Medijana. Do sada je završena zaštitna krovna konstrukcija vile sa peristilom,...

Zašto je „Hristov monogram“ postao jedan od simbola Niša?

Hristov monogram predstavlja jedan od ranih hrišćanskih simbola i vezuje se za rimskog imperatora Konstantina Velikog koji je 280. godine rođen u Nišu, tadašnjem antičkom gradu Naissusu. Njegovu osnovu čine slova ΧΡ – koja označavaju prva dva slova Hristovog imena (grčki ΧΡΙΣΤΟΣ), a sa leve i desne strane nalaze se simboli večnosti -alfa i omega.

Konstantinovi biografi u opisu njegovog života posebno izdvajaju jedan događaj – noć pre bitke za osvajanje Rima (28.10.312.), noć koja je donela velike promene u Rimskom carstvu .

Konstantin je u osvajanje Rima krenuo sa upola manje vojnika nego što je imao njegov protivnik Maksencije, tadašnji vladar ovog grada. Nakon obavljenih priprema za boj ispod bedema Rima, otišao u svoj šator veoma zabrinut za ishod sutrašnje bitke. Njegov biograf Eusebius navodi da je Konstantin tokom noći imao viziju hrišanskog Boga koji mu je prikazao neobičan simbol i izgovorio reči: „In hoc signo vinces“ („Pod ovim znakom pobeđuješ“). Prateći znak sa neba, Konstantin naređuje sutradan da se ovaj simbol iscrta na zastavi i na svakom štitu njegovih vojnika. Odlučan i uveren da ima božiju naklonost, porazio je mnogobrojnijeg neprijatelja i sa svojom vojskom pobedonosno ušao u Rim.

Na zidovima ranohrišćanske bazilike u Jagodin mali, u mnogim antičkim grobnicama otkrivenim na teritoriji Niša, kao i u ostacima dve ranohrišćanske crkve na arheološkom nalazištu Medijana pronađene su freske i mozaici sa Hristovim monogramom.

Prikazi ovog hrišanskog simbola iz IV veka koji su pronađeni u Nišu predstavljaju jedne od najlepših i najočuvanijih u Srbiji i na celom Balkanu. Iz tog razloga je ovaj znak koji simbolizuje početke hrišćanstva u svetu, postao jedan od prepoznatljivih obleležja grada Niša.

Ovaj simbol možete videti u Arheološkoj sali Narodnog muzeja u Nišu, gde je izložen mozaik sa arheološkog nalazišta Medijana kao i na spomen-obeležju Konstantinu Velikom koje je podignuto na početku mosta koji vodi ka Tvrđavi. Spomenik je postavljen je 2012. godine – na jubilej 1700 godina od Konstantinove vizije.

Događaji

spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.