HomePriče iz NišaPriča o Konstantinu Velikom i njegovom rodnom gradu
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA  Maj - septembar 2024 MAJ  - 1. maj - „Zalogaj juga 2024“, kuvanje riblje čorbe na otvorenom Lokacija: Medoševac Organizatori: Udruženje UTP „Zoran Mirašević“ i...

ULICA SUVENIRA U NIŠU

Nova popularna destinacija za posetioce grada koji žele sa sobom da ponesu uspomenu u vidu autentičnih suvenira. Ulica se nalazi na Keju Kola srpskih sestara...

Radovi na sređivanju unutrašnjosti Ćele kule

U periodu od 7. do 14. avgusta 2023. godine obavljaće se završni radovi na sanaciji kapele spomenika Ćele kula te zbog vaše bezbednosti ulaz...

Kalendar događaja ustanova kuluture u okviru proslave jubileja tri veka niške tvrđave

In city пројекат Игора Антића „Недовршена форма“ (ГСЛУ) – од 8. до 27. јуна, Салон 77; Премијера опере „Чаробна Фрула“ (Копродукција Нишког симфонијског...

Priča o Konstantinu Velikom i njegovom rodnom gradu

U periodu kada počinje priča o Konstantinu Velikom, antički Naissus (današnji Niš) bio je centralno mesto rimske pokrajine Gornja Mezija. Nevelik po broju stanovnika (20000), ali značajan kao trgovački, vojni i administrativni centar, Naissus se brzo razvijao i širio van zidina Tvrđave.
Već početkom III veka n.e, on postaje municipijum i stiče pravo samouprave. Centralno gradsko jezgro, koje se nalazilo na području današnje Tvrđave, bilo je izgrađeno prema pravilima rimskog urbanizma. Centralni deo činio je raskošni trg (forum) ukrašen statuama rimskih božanstava, oko kojeg su se nalazile upravne zgrade, vojni objekti, radionice i bazilika.
Ostaci pojedinih objekata iz tog perioda mogu se i danas videti u Niškoj tvrđavi (Lapidarijum, antičke terme, objekat sa svodovima, antička ulica i palata sa oktogonom).
Jedan od najvećih državnika u istoriji Evrope, Konstantin Veliki rođen je polovinom III veka u Naisusu. Konstantinov otac, Konstancije Hlor, bio je rimski oficir visokog ranga, rodom iz Dakije (današnja istočna Srbija), a njegova majka Jelena bila je gostioničareva kći poreklom iz Bitinije u Maloj Aziji. Susret Konstancija i Jelene dogodio se u gostionici Jeleninog oca tokom Konstancijevih vojnih pohoda u Maloj Aziji. Ljubav koja se rodila među njima prevazišla je barijere vezane za razlike u staležu, tako da je Konstacije oženio Jelenu i došao sa njom u Naissus. Iz te ljubavi rodio se njihov sin Flavius Valerius Constantinus.

Konstantin je rano detinjstvo proveo u svom rodnom gradu, Naissusu. Otac mu je obezbedio obrazovanje i vojnu obuku dostojnu budućeg cara, a majka Jelena, pobožna i dostojanstvena žena, prenela mu je ljubav prema novoj veri – hrišćanstvu. Zahvaljujući tome, postao je mudar ratnik i vladar koji je nepogrešivom intuicijom sledio vlastiti put uspeha.

Konstantin Veliki će ostati upamćen kao državnik, vojskovođa i vizionar koji je tokom svoje vladavine (306-337) ostavio neizbrisiv trag u istoriji Evrope i hrišćanstva. Bio je vizionar koji je osnivanjem Carigrada udario temelje budućem Vizantijskom carstvu.

Čovek otvorenog duha i snažne vere, koji je progonjenim hrišćanima dao je slobodu veroispovesti i tako doprineo da hrišćanstvo postane jedna od najrasprostranjenijih religija savremenog sveta.

Iako je nakon detinjstva napustio svoj rodni grad, Konstantin ga nije zaboravio. Kada je postao car bogato ga je ukrasio, a u njegovom predgrađu sagradio raskošnu rezidenciju – Medijanu.

Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor hrišćanske crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan, a u pravoslavnim crkvama poštuje se kao svetac i “ravnoapostolni car”. Srpska pravoslavna crkva i Grad Niš svake godine 3. juna proslavljaju praznik posvećen Konstantinu i njegovoj majci Jeleni.

Događaji

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA  Maj - septembar 2024 MAJ  - 1. maj - „Zalogaj juga 2024“, kuvanje riblje čorbe na otvorenom Lokacija: Medoševac Organizatori: Udruženje UTP „Zoran Mirašević“ i...

Suva trail”

18. i 20. avgusta 2023.

Old Timer Fest

19. i 20. avgusta 2023.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.