spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

ULICA SUVENIRA U NIŠU

Nova popularna destinacija za posetioce grada koji žele sa sobom da ponesu uspomenu u vidu autentičnih suvenira. Ulica se nalazi na Keju Kola srpskih sestara...

Radovi na sređivanju unutrašnjosti Ćele kule

U periodu od 7. do 14. avgusta 2023. godine obavljaće se završni radovi na sanaciji kapele spomenika Ćele kula te zbog vaše bezbednosti ulaz...

Ćele Kula

Opšte informacije

Ćele-kula na turskom, a na srpskom kula od ljudskih lobanja, jedinstven je spomenik na svetu koji godišnje obiđe preko 30.000 posetilaca. Ovaj zastrašujući spomenik sazidan je od lobanja srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine. Kako bi iskalio svoj bes zbog organizovane pobune protiv sultana, tadašnji osmanlijski zapovednik grada Huršid-paša, naredio je da se kao opomena lokalnom stanovništvu sagradi kula od lobanja na putu za Carigrad.

Lokacija

Bulevar Dr Zorana Đinđića

Telefon

+381 18 222 228

Cene ulaznica

Cenovnik ulaznica ….

Više informacija

Spomenik na Čegru

Na mestu na kome se nalazio šanac Stevana Sinđelića i njegovih vojnika podignut je spomenik u obliku kule – simbol vojnog utvrđenja (1927). Projektant spomenika je Julijan Djupon, ruski emigrant iz Niša, dok je bronzano poprsje Stevana Sinđelića, koje se nalazi u kuli, izradio jugoslovenski vajar Slavko Miletić. Ovaj spomenik simbolizuje herojski podvig vojvode Sinđelića i čuva uspomenu na borbu za slobodu.

Bitka na Čegru

Nakon više od četiri stotine godina pod vlašću Osmanlijskog carstva, srpsko stanovništvo počinje da se okuplja i organizuje Prvi srpski ustanak (1804–1813), napadajući osmanlijsku vojsku na teritoriji tadašnje Srbije.
Oslobođenje Niša, kao strateški važnog mesta, bio je jedan od glavnih ciljeva ustanika. Na proleće 1809. godine u okolinu Niša stiže oko 16 000 srpskih vojnika, koji su se rasporedili na više tačaka i mesec dana utvrđivali položaje i spremali taktiku za napad na Niš. Vojvoda Stevan Sinđelić sa svojih 4 000 ustanika bira najistureniju tačku, na brdu Čegar, 6 kilometara od grada.
Nesloga među vojvodama i odsustvo očekivane pomoći ruske vojske doveli su do toga da srpski ustanici oklevaju sa početkom bitke za oslobođenje grada. Za to vreme, Osmanlijama stiže pomoć sa teritorije celog Balkana. Sve to uzrokovalo je da u zoru 31. maja 1809. godine osmanlijska vojska napadne položaje na brdu Čegar.
Bitka je trajala celog dana, a duplo brojnije i bolje naoružane Osmanlije nisu uspele da do sumraka slome otpor Srba. Krajem dana, vojni zapovednik Huršid-paša podzemnim putem koji vodi od Tvrđave do severozapadnog dela Čegra šalje 4 000 odmornih vojnika, koji su uspeli da uđu u Sinđelićevo utvrđenje. Od gustine osmanlijskih vojnika srpski borci više nisu mogli da koriste ni kuburu, ni mač – jedino oružje bili su im zubi.

Herojski podvig vojvode Sinđelića

Uvidevši da protiv ovako velike sile nema baš nikakve šanse, Sinđelić naređuje da se izvrši priprema barutane. On okuplja svoje saborce i oslobođa ih ustaničke zakletve, dajući im mogućnost da napuste Čegar. Nijedan ustanik nije napustio vojvodu, ostali su s njim da zajedno brane srpsku čast. Pred sam zalazak sunca, Sinđelić izvodi herojski podvig – pustivši da se što veći broj Osmanlija okupi oko njega, vadi kuburu, puca u barutanu i celo utvrđenje. Veliki broj protivničkih vojnika, saborci i on lete u vazduh. Eksplozija je označila kraj neravnopravne borbe.

Google mapa

Galerija slika

Next articleNiška tvrđava

Događaji

EcoLogic Expo 2024 – Doživimo vodu drugačije!

5. jun 2024. | 12.00 č – 16.00 č | Tvrđava, Niš

Kalendar manifestacija u Nišu

KALENDAR DOGAĐAJA I MANIFESTACIJA Jun- septembar 2024     JUN 31.maj - 04. jun - Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena Više lokacija u gradu Organizatori: Grad Niš i...

Suva trail”

18. i 20. avgusta 2023.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.