Zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu prioritetno omogućiti imunizaciju

Izuzetno je važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija – ovaj stav usaglašen je na sastanku ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjane Matić i predstavnika HORES Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede, direktora dr Georgi Genova i predsednika Upravnog odbora Aleksandra Vasilijevića.

Konstatovano je da je, na zahtev domaćih, stranih turista i ostalih korisnika ugostiteljskih usluga, važno da pružaoci usluga, odnosno zaposleni u hotelima i restoranima budu vakcinisani, čime će potencijalni gosti biti sigurni da će im uslugu pružiti, ne samo u čistom i sigurnom objektu, već i da to čine zaposleni, koji su prošli kroz proces imunizacije.
HORES smatra da, za sigurno i čisto putovanje, mora da postoji zajednički sertifikat o vakcinaciji zaposlenih i primeni zdravstveno-sanitarnih mera „Čisto i sigurno“ u hotelima i restoranima Srbije. Zbog pandemije, putnici žele „siguran, čistiji i održiviji turizam“, istakao je Genov, pozivajući sve nadležne institucije u zemlji da bez odlaganja, u potpunosti primene zajedničke kriterijume za sigurno putovanje. “Zajednički sertifikat o vakcinaciji trebalo bi da olakša putovanja i deluje kao alternativa PCR testovima i zahtevima za karantin”, ističe Genov. Novi sertifikat treba da sledi pravila o privatnosti i zaštiti podataka i mogao bi da počne da se koristi kada postoje dovoljni dokazi da oni koji su vakcinisani ne prenose virus.
HORES je sproveo istraživanje u vezi sa procesom imunizacije u hotelima Srbije u periodu od 25. do 28. marta 2021. godine. Anketa je poslata na adrese 424 kategorisana hotela u Srbiji, koji trenutno zapošljavaju oko 13.000 ljudi. Na anketu je odgovoreno iz 92 hotela koji imaju 2.758 zaposlenih. Prema rezultatima ankete, 18,49 odsto zaposlenih prebolelo je virus korona, 18,35 odsto je ukupno vakcinisanih, a 16,78 odsto je prosečan broj vakcinisanih. Nažalost, dvoje je preminulo od posledica virusa korona, a 819 je iskazalo interesovanje za imunizaciju vakcinom, što je 29,69 odsto.
Od ukupnog broja anketiranih, 35,27 odsto je prebolelo virus korona ili je prošlo proces imunizacije, što bi sa zanteresovanim za vakcinaciju bilo 64,96 odsto.
HORES smatra da postoji značajno interesovanje za imunizaciju, dok je jedan broj zaposlenih, koji se još uvek nije odlučio za imunizaciju, spreman da se konsultuje sa zdravstvenim radnicima.
HORES planira da u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ i realizacijom obuka „Čisto i sigurno“, omogući zaposlenima da se neposredno informišu o imunizaciji od strane zdravstvenih radnika. HORES će nastaviti kampanju za vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kako bi, što pre, otpočela normalizacija rada ugostiteljskog sektora.
Izvor: HORES