Vino „Lindžer“ , „kumovska krofna“ i kićen kondir (buklija) za posetioce muzeja u Sićevu

Porodica Vojinović, iz Sićeva , radi očuvanja neprocenjive vrednosti porodične i nacionalne tradicije želi da pruži jedinstvenu mogućnost posetiocima da se upoznaju i povežu  sa korenima stanovnika sićevačkog kraja . Iz tog razloga opremili smo i uredili Sićevački muzej.

Potrudili smo se da u cilju opremanja Sićevačkog muzeja prikupimo vredne eksponate koji ilustruju život ovog kraja iz vremena naših predaka : ručno rađeni odevni predmeti, posuđe koje je korišćeno u svakodnevnici, oruđe  i alati za poljoprivedne i zanatske radove iz tog doba. Posebno mesto zauzimaju eksponati koji spadaju u istoriju vinogradarstva i proizvodnju vina u ovom kraju.

Budući da je porodica Vojinović od 2017.godine vlasnik nekadašnje  Zadruge Sićevo, koja je u jugoslovenskim okvirima, bila poznata kao proizvođač grožđa i njegove prerade u vrhunska vina. Članovi nekadašnje zadruge osećaju obavezu da kroz muzej nastave tu tradiciju.

Uzgajanje vinove loza u porodici Vojinović koja je nasleđena od pradedova ,nastavila je tradiciju tako da je 1992.godine otvorila je sopstvenu vinariju „Lindžer“.  Ljubitelji vina širom Srbije imaju priliku da u mnogim trgovinama nabave ovo vino, a vinarija raspolaže i sopstvenim prodajnim objektima u Nišu. Novi najraštaj naše porodice nastavlja tradiciju sa proširenjem proizvodnje,zamrzavanje i sušenje voća „Lindžer fuits“.

U muzeju će moći da se nađe i čuvena starinska poslastica „Recelj“ od bundeve i slatkog vina, sa dodatnom aromom Rezetle, napravljena po „tajnoj“ recepturi naših baka. Takođe će biti izložene i ostale tradicionalne poslastice: slatko od šljiva, slatko od grožđa, dunja, oraha i svežeg sezonskog voća.

Sićevo je poznata destinacija ljubitelja prirode, koji svakodnevno, a posebno vikendom, obilaze ovaj kraj i dive se njegovim lepotama.

Sićevački muzej može biti značajna karika u predstavljanju potencijala i lepote ovog kraja, pogotovo što bi razvoj muzeja animirao i edukovao mlade , a takođe i promovisao rad ostalih meštana, naših vrednih žena koje imaju „zlatne ruke“.