HomeVestiUspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Za vreme uskršnjih praznika Turistička organizacija Niš radiće sa izmenjenim radnim vremenom

Za vreme uskršnjih praznika Turistička organizacija Niš radiće sa izmenjenim radnim vremenom, gde su petak i nedelja neradni dani, dok će u subotu i...

Radno vreme objekata Narodnog muzeja Niš tokom predstojećih uskršnjih praznika

Tokom predstojećih praznika radno vreme objekata Narodnog muzeja Niš za posetioce: Veliki petak - neradan dan Velika subota - Ćele kula radi od 9 do 15...

Uspešno predstavljen Grad Niš na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

U periodu od 24. do 27. marta 2022. godine održan je u Beogradu, posle jednogodišnje pauze, 43. Međunarodni sajam turizma. Turistička ponuda grada Niša na...

Turistička organizacija Niš na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na Beogradskom sajmu danas počinje 43. Međunarodni sajam turizma, najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu Jugoistočne Evrope. Ovogodišnji sajam biće usmeren ka oporavku i...

#EuzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

U okviru projekta „EU ZA TEBE – ZA KULTURNO NASLEĐE I TURIZAM“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i...

Uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 31.oktobra 2021.godine, treći uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca Niša. Akciju su podržali Gradska opština Palilula, Osnovna škola „Branko Radičević“ Gabrovac, i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš.
Istorijski, uvek je jedan od pravaca kojim su oslobodioci ulazili u okupirani grada NIš, 1878.godine, 1918.godine i 1944.godine, bio i preko plainine Seličevice, južno od Niša. Razvojem grada Niša, sada se već i pojedina naselja nalaze na obroncima Seličevice. Ono što će svakako obeležiti ovaj uspon, jeste i organizacija svojevrsnih časova istorije u prirodi. Tokom uspona, održaće se prigodne besede i kraća predavanja o oslobađanju Niša 1878.godine, 1918.godine i 1944.godine.
Trasa akcije počinje kod stadiona Ženskog fudbalskog kluba „Mašinac“ u naselju Delijski vis. Zatim se trasa penje ka uzvišenju Kamara (422 m) najvišoj tački Delijskog visa. Sa Delijskog visa se izvanredno vidi grad Niš i zaista se može uživati u tom pogledu. Od Delijskog visa, širokom i uglavnom ravnom stazom trasa vodi ka selu Vukmanovu. Uspon na Ibrovicu (903 m), najviši vrh Seličevice, od sela Vukmanova vodi po obeleženoj stazi, koja je široka i u serpentinama se postepeno penje. Na vrhu Ibrovica postavljena je velika antena koja se lako uočava iz svih delova grada Niša. Sa Ibrovice se osim Niša, lepo vidi i masiv Suve planine, potom Jastrebac, Pasjača, Vidojevica, Radan, čak i Kopaonik. Sa Ibrovice ćemo se spustiti u selo Berbatovo, gde se akcija završava.
U dvorištu Osnovne škole „Branko Radičević“ – izdvojeno odeljenje u Berbatovu, biće poslužen besplatan ručak svim učesnicima akcije, te je potrebno da učesnici ponesu pribor za jelo i posude za jelo.
Ukupno na pešačenju prelazi se 16 km, sa visinskom razlikom od nešto preko 650 m u usponu i oko 450 m pri silasku. Od stadiona „Mašinca“ do Vukmanova treba preći 6 km, zatim još 6 km do vrha Ibrovica, i na kraju od Ibrovice do Berbatova zadnja 4 km.
Polazak na akciju je u nedelju, 31.oktobra u 8 sati kod stadiona „Mašinca“ na Delijskom visu. Prijavljivanje učesnika nije potrebno, dovoljno je doći do 8 sati kod stadiona.
Za povratak sa akcije pogodan je prigradski autobus, koji na kružnoj liniji Niš – Vukmanovo – Berbatovo, iz sela Berbatovo polazi u 16 sati, a na ulazu u Niš staje blizu stadiona na Delijskom visu.
Za akciju na Seličevici, potrebna je duboka obuća, poželjno je koristiti i štapove za hodanje, nositi par slojeva garderobe, imati spremnu i jaknu, kapu i rukavice. Za prvi deo akcije, poneti nešto hrane od kuće.
Po povratku u Berbatovo, svim učesnicima biće poslužen i besplatan ručak, te je potrebno poneti i pribor za jelo i posude za jelo. Voda se na trasi može zahvatiti u selu Vukmanovo.
Za dodatne informacije i savete, na raspolaganju je jedan od vodiča uspona, Miroslav Dokman, telefon: 062205977.

Događaji

spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.