HomeVesti“Neša travka” - niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

“Neša travka” – niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”

Turistička organizacija Niš posetila je živopisni prostor „Kuće čaja“ , Nebojše Stamenkovića- Neše travke, poznatog po tome što je svoje kulinarsko umeće posvetio kreiranju specijaliteta isključivo od namirnica koje nalazi  u prirodi.

Već dugi niz godina, Neša iznenađuje svoje sugrađane, ali i turiste svojom maštovitošću i nesvakidašnjim jelima.

Nebojša je diplomirani eko-turizmolog, planinar, ljubitelj čajeva, začina, lekovitog bilja i  pečuraka. Takođe je kulinar i  autor emisije „Neša Travka“ na „Kitchen“ TV-u.

Zdravom ishranom iz prirode, počeo je da se bavi dvehiljadite godine kada je krenuo da planinari, obilazi planinske vrhove i manastire u zemlji i inostranstvu. Shvatio je da se od namirnica koje nalazi u prirodi mogu spremiti ne samo zdravi nego i vrhunski specijaliteti koji će zadovoljiti čula i najprobirljivijih gurmana. Nekoliko godina proveo je u Hilandaru gde je s ljubavlju pripremao obroke monasima ovog manastira.

Deo tajne Nešinih ukusnih jela leži u kombinaciji začina i začinskog bilja. Svim svojim gostima, Neša deli i besplatne savete o lekovitom dejstvu pojedinih od njih.  Kako kaže kurkuma uz dodatak bibera pojačava njeno dejstvo, a dobra je za  žuč. Kombinacija kima i cvekle doprinosi boljoj apsorpciji gvođža iz cvekle, dok karanfilić, na primer, ubija parazite u organizmu.

Prošle godine napravio je “oazu lekovitog bilja i organskog povrća” pored crkve Sveti Nikola u selu Vidrište, 20 km od Niša. Tamo često organizuje interesantne kulinarske događaje kao što su “Srednjovekovni ručak u Vidrištu” ili “Čorba od 100 vrsti pečuraka”.

I ove godine u planu je, sada već tradicionalni događaj posvećen promociji zdrave ishrane “Čorba od 100 vrsti pečuraka” koja će biti  organizovana 30.10. 2021. u selu Vidrište.

Događaji

TEATAR NA RASKRŠĆU

07-14. septembr 2021 - Narodno pozorište Niš

DANI TURIZMA U NIŠU

06 i 07. septembar 2021. Park 7. juli.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.