HomeVesti“Neša travka” - niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Dani turizma u Nišu

9 - 11. septembar 2022.

Radovi na lokalitetu Medijana

Predstavnici grada na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obišli su radove na arheološkom nalazištu Medijana. Do sada je završena zaštitna krovna konstrukcija vile sa peristilom,...

Završen 27. Internacionalni jazz festival NISVILLE

Ovogodišnji jazz festival trajao je u periodu od 05. do 14. avgusta. 2022. gde je glavni program na Earth&Sky bini trajao od 11. do...

Uspešno završen Wine & Fine Fair 2022.

U autentičnom prostoru Niške tvrđave, na Letnjoj Pozornici, 5. i 6. avgusta 2022. godine, jedanaesti put po redu, održao se Sajam vina, rakije, gastronomije...

“Neša travka” – niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”

Turistička organizacija Niš posetila je živopisni prostor „Kuće čaja“ , Nebojše Stamenkovića- Neše travke, poznatog po tome što je svoje kulinarsko umeće posvetio kreiranju specijaliteta isključivo od namirnica koje nalazi  u prirodi.

Već dugi niz godina, Neša iznenađuje svoje sugrađane, ali i turiste svojom maštovitošću i nesvakidašnjim jelima.

Nebojša je diplomirani eko-turizmolog, planinar, ljubitelj čajeva, začina, lekovitog bilja i  pečuraka. Takođe je kulinar i  autor emisije „Neša Travka“ na „Kitchen“ TV-u.

Zdravom ishranom iz prirode, počeo je da se bavi dvehiljadite godine kada je krenuo da planinari, obilazi planinske vrhove i manastire u zemlji i inostranstvu. Shvatio je da se od namirnica koje nalazi u prirodi mogu spremiti ne samo zdravi nego i vrhunski specijaliteti koji će zadovoljiti čula i najprobirljivijih gurmana. Nekoliko godina proveo je u Hilandaru gde je s ljubavlju pripremao obroke monasima ovog manastira.

Deo tajne Nešinih ukusnih jela leži u kombinaciji začina i začinskog bilja. Svim svojim gostima, Neša deli i besplatne savete o lekovitom dejstvu pojedinih od njih.  Kako kaže kurkuma uz dodatak bibera pojačava njeno dejstvo, a dobra je za  žuč. Kombinacija kima i cvekle doprinosi boljoj apsorpciji gvođža iz cvekle, dok karanfilić, na primer, ubija parazite u organizmu.

Prošle godine napravio je “oazu lekovitog bilja i organskog povrća” pored crkve Sveti Nikola u selu Vidrište, 20 km od Niša. Tamo često organizuje interesantne kulinarske događaje kao što su “Srednjovekovni ručak u Vidrištu” ili “Čorba od 100 vrsti pečuraka”.

I ove godine u planu je, sada već tradicionalni događaj posvećen promociji zdrave ishrane “Čorba od 100 vrsti pečuraka” koja će biti  organizovana 30.10. 2021. u selu Vidrište.

Događaji

spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.