spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vesti

Sastanak predstavnika TON-a sa direktorom “Nacionalne agencije za promociju i podršku turizma Severne Makedonije”

U sredu 27.10.2021. godine u Skoplju je održan sastanak predstavnika turističke organizacije grada Niša (TON) sa direktorom “Nacionalne agencije za promociju i podršku turizma...

Uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 31.oktobra 2021.godine, treći uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca Niša. Akciju su podržali Gradska opština Palilula, Osnovna...

Održan 5. Shooting challenge

U nedelju 24. oktobra 2021. godine održan je 5. Shooting challenge u organizaciji Safari kluba iz Niša. Najbolji strelci iz Srbije odmerili su snage na...

“Neša travka” – niški kulinar koji kreira vrhunske “specijalitete iz prirode”

Turistička organizacija Niš posetila je živopisni prostor „Kuće čaja“ , Nebojše Stamenkovića- Neše travke, poznatog po tome što je svoje kulinarsko umeće posvetio kreiranju...

Prva nagrada za najbolji sajt Turističke organizacije Niš

Turistička organizacija Niš osvojila je 1. nagradu ZA NAJBOLJI SAJT - na Međunarodnom festivalu turističkih publikacija Srbije "Kofer slova" u Kruševcu. Osim nagrade u...

Pešačka tura 1

Pešačka tura 1: Istorijska šetnja centrom grada

Vreme trajanja:

Radi lakšeg snalaženja preporučujemo vam da posetite neki od Turističkih info centara – Turističke organizacije Niš gde možete dobiti mapu i brošuru o lokalitetima koje ćete posetiti. Ukoliko želite da angažujete lokalnog turističkog vodiča, kontakte možete naći na ovom linku .

Predlažemo vam da tokom vaše pešačke ture kroz centar Niša ne propustite sledeće interesantne tačke:

1. Saborna crkva
Vašu pešačku turu možete započeti sa jednom od najlepših sakralnih građevina u Srbiji – Sabornom crkvom, koja je sagrađena neposredno pre oslobođenja Niša od Osmanlijske vladavine, decembra 1877. godine. Pored nje je smeštena crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila – Mali saborni hram, izgrađena 1819. godine.

2. Spomenik Sremcu i Kalči
Spomenik posvećen je srpskom piscu realističkih romana s kraja XX veka, Stevanu Sremcu i lovcu Kalči – liku iz njegovog romana “Ivkova slava”. Stevan Sremac je bio jedan je od mnogih koji je bio očaran govorom Nišlija, tako da je svoja dela pisao na južnjačkom dijalektu i tako slikovito je dočarao vrline i strasti ljudi sa juga.

3. Kazandžijsko sokače
Kazandžijsko sokače je poslednja sačuvana ulica nekadašnje niške varoši. Početkom XIX veka bila je zanatlijski sokak , sa većim brojem kazandžijskih radionica, pa otuda i njen naziv. Objekti u Kazanžijskom sokačetu su vremenom renovirani i uređeni kao restorani, kafići, kafane i hoteli koji su zadržali duh stare arhitekture.

4. Arheološka sala Narodnog muzeja
U Arheološkoj sali ćete imati priliku da upoznate civilizacijski razvoj Srbije i Evrope od praistorije do srednjeg veka. Ovde vas između ostalog očekuje vredno blago antičkog Naissusa poput skulptura rimskih božanstava, novčića, delova mozaika, ograda hramova, kao i portret najpoznatijeg Rimljanina rođenog u Nišu – Konstantina Velikog.

5. Kuća Stambolijskih
Preko puta Arheološke sale nalazi se još jedan primer orijentalne arhitekture iz perioda vladavine Osmanlijskog carstva – Kuća Stambolijskih. Sagrađena je 1875. godine kao bogata varoška stambena kuća sa više od deset prostorija i pripada profanoj balkanskoj arhitekturi.

6. Šetnja Obrenovićevom ulicom, glavnom pešačkom zonom dovešće vas do glavnog gradskog trga – Trga kralja Milana. Središnji deo Trga kralja Milana, centralnog trga u Nišu svojom lepotom i veličinom zauzima – Spomenik oslobodiocima Niša (1937). Ovaj spomenik smatra se jednim od najznačajnijih dela jugoslovenske skulpture, a njen autor je Antun Augustinčić, poznati hrvatski i jugoslovenski vajar. Spomenik je podignut kao simbol oslobodilačkih ratova koji su se vodili u Nišu za vreme vladavine Osmanlijskog carstva i tokom Prvog svetskog rata.

7. Čairska česma
Jedna od najlepših i najočuvanijih niških česmi podignuta je 1903 godine. Ppredstavljala je jedini arhitektonski spomenik u centralnom delu grada u periodu do Prvog svetskog rata.

8. Zgrada Kabineta gradonačelnika
Zgrada kabineta gradonačelnika spada u red arhitektonski najvrednijih građevina u Nišu. Izgrađena je 1925. godine u duhu neoklasicizma sa dekorativnom ornamentikom i karakterističnim ulaznim delom.

9. Spomen obeležje Konstantinu Velikom
Spomen-obeležje najznačajnijem rimskom imperatoru rođenom u Nišu simbolično je podignuto na početku mosta na Nišavi koji vodi ka Tvrđavi, u kojoj je Konstanin proveo veći deo svog detinjstva. Spomenik prikazuje lik cara Konstanina i Hristov monogram.

10. Ukoliko vašu šetnju produžite desno, duž obale Nišave , iznad amiteatra možete videti spomenik Šabanu Bajramoviću, jednom od najuticajnih romskih kompozitora i izvođača izvorne muzike, koji je rođen u Nišu.

11. Oficirski dom
U blizini spomenika Šabanu Bajramoviću nalazi se još jedna istorijski značajna građevina – Oficirski dom, koji je na početku Prvog svetskog rata bio je sedište skupštinskog i političkog života Srbije. Od mnogobrojnih izglasanih odluka, najznačajnijom se smatra Niška deklaracija (7.12.1914), kojom je Srbija donela odluku o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu – Kraljevinu Jugoslaviju.

12. Pre nego uđete u Tvrđavu, jedan od najzačajnihih istorijskih lokaliteta u centru grada, sa vaše leve strane videćete zgradu Banovine koja se smatra se jednim od najlepših zdanja u Nišu. Njen istorijski značaj vezan je za 28. jul 1914. godine kada je u ovoj zgradi predsedniku vlade Kraljevine Srbije, Nikoli Pašiću uručen telegram kojim Austro-ugarska objavljuje rat Srbiji. Tog dana u Nišu započeo je do tada najveći sukob u istoriji sveta – Prvi svetski rat.

13. Tvrđava
Niška tvrđava se ubraja u najlepše i najbolje očuvane srednjovekovne tvrđave na srednjem Balkanu. Vizuelno dominira centrom grada i zauzima prostor od 22 hektara. Moćni, kameni bedemi dugački su 2100 metara, visoki 8 metara, a široki 3 metra. Građena je od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Previous articleTop atrakcije
Next articlePešačka tura 2

Događaji

TEATAR NA RASKRŠĆU

07-14. septembr 2021 - Narodno pozorište Niš

DANI TURIZMA U NIŠU

06 i 07. septembar 2021. Park 7. juli.
spot_img

TON

Kontakt

  • A: Nade Tomić 15, 18000 Niš
  • T: 018 524 877
  • E. info@visitnis.org
  • PIB: 101858962
  • M.B.: 17021117

Multimedija

© 2021 - TON. All rights reserved.