Oficirski dom

OPŠTE INFORMACIJE:

Na početku Prvog svetskog rata Oficirski dom postao je sedište skupštinskog i političkog života Srbije. Od mnogobrojnih izglasanih odluka, najznačajnijom se smatra Niška deklaracija (7.12.1914), kojom je Srbija definisala svoje ratne ciljeve i donela odluku o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu – Kraljevinu Jugoslaviju.

ADRESA:

Jeronimova 2

VIŠE INFORMACIJA:

„Austrija nam je objavila rat. To je njen kraj. Bog će nam dati pobedu.” Ove reči izgovorio je predsednik srpske Vlade, Nikola Pašić 28. jula 1914. godine u Nišu, kada mu je uručen telegram kojim je Austro-ugarska objavila rat Srbiji. Tog dana u Nišu započeo je do tada najveći sukob u istoriji sveta – Prvi svetski rat.

Neposredno pred početak Prvog svetskog rata, 26. jula 1914. godine Vlada Kraljevine Srbije i Narodna skupština napuštaju Beograd i prelaze u Niš. Niš postaje „ratna prestonica“ i centar političkog i diplomatskog života Srbije. Sve važne odluke vezane za rat i budućnost zemlje donete su tih godina u ovom gradu.

Jedna od zgrada u kojoj su se održavale sednice Vlade Kraljevine Srbije bila je Oficirski dom.

Zgrada Oficirskog doma podignuta je 1890. godine kraj parka pored Nišave, kao kafana “Bulevar”, koja krajem XIX veka bila sedište društvenog i kulturnog života Niša. Početkom 1903. godine Vojna komanda grada otkupila je ovaj objekat i nazvala ga Oficirski dom.

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: