Nišville jazz festival

OPŠTE INFORMACIJE O FESTIVALU:

Više od dvadeset godina, svakog leta niška Tvrđava postaje centar nastupa vrhunskih muzičara iz celog sveta. Od samog početka Nišvil je važio zajedinstven događaj koji je uspeo da spoji „tradicionalne” forme džeza sa etno zvucima.Popularni američki džez magazin “Downbeat” ocenio je Nišvil kao jedini festival koji promoviše muziku nastalu na američkom kontintentu,melodije Balkana i spoj ta dva pravca.

Glavni program Nišvila održava se na dve bine unutar zidina tvrđave (Earth & Sky stage), na kojima se tokom festivala predstavi više od 20 poznatih muzičara iz celog sveta. Nastupi manje afirmisanih domaćih i stranih izvođača mogu se čuti na nekolikobina u gradukoje su besplatne za posetioce (River stage, Open stage, Movie stage, Youth stage, Midnight dance stage, Jam Session stage…).Prema procenama medija, glavni program prati oko 20000 posetilaca (5000 po večeri), dok prateće programe vidi i preko 120000 ljudi.Sve to dopunjuju brojne tribine, izložbe i posebno atraktivan defile muzičara kroz centralnu gradsku zonu.
O Nišvilu najviše govori lista muzičara koji su tokom proteklih godina nastupali: Solomon Burke, Billy Cobham, Benny Golson, Stanley Jordan, Candy Dulfer,Roy Hargrove, Sly and Robbie,Ginger Baker, Incognito,Tom Harrell, Iyeoka, De Phazz, Mungo Jerry Blues Band,The Original Blues Brothers,The Brand New Heavies, Kyle Eastwood,Nouvelle Vague i mnogi drugi. Fantastična atmosferai odličan program svakako su uticali na to daNišvilbude proglašen za jedan od najposećenijih džez festivala u jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući Nišvilu, Niš svakog avgustaživi uz muziku i postaje velika muzička pozornica.

VEB SAJT:

www.nisville.com

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: