Kuršumlija

Kuršumlija se nalazi u centralnom delu južne Srbije u Topličkom okrugu. Bogatstvo termomineralnih izvora, netaknute prirode i postojanje jedinstvenog geomorfološkog fenomena – Đavolja Varoš kao i bogato kulturno – istorijsko nasleđe, ovu opštinu čini idealnim mestom za vaš odmor.

U neposrednoj blizini centra Kuršumlije nalaze se jedni od najstarijih spomenika monumentalne srednjevekovne arhitekture Srbije – Manastir Sv. Nikola i Manastir Presveta Bogorodica (XII vek) – prve zadužbine velikog župana Stefana Nemanje.

U podnožju planine Kopaonik, 36 km severozapadno od centra Kuršumlije, na 681 m nadmorske visine, nalazi se mlado banjsko naselje, lečilište, klimatsko oporavilište i najviša banja u Srbiji – Lukovska Banja. Poznata je po najvećem broju termomineralnih izvora (37) čija temperatura vode dostiže do 65 °C. Zatvoreni i otvoreni bazeni hotela „Jelak“ i „Kopaonik“, wellness centar i blizina planine Kopaonik stvaraju odlične uslove za odmor i razne vrste rekreacija. Za posetioce Banje se više puta nedeljno organizuju izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta u njenoj bližoj i daljoj okolini. Crkva Sv. Đorđa se nalazi na kamenom visu iznad banje, na visini od 875 m, odakle se pruža izuzetan pogled na celu kotlinu. Do crkve se može doći kraćom i strmom stazom dužine 900 m (za sportiste i mlađe rekreativce) ili dužom stazom dužine 2400 m. Na 5,5 km od Lukovske Banje možete posetiti Crkvu Sv. Minu koja potiče iz XII veka.

Na krajnjem istoku opštine, na 23 km, nalazi se jedna od najrazvijenijih i najuređenijih banja i najveći turistički centar u Toplici – Prolom Banja. Poznata je, pre svega, po svojoj lekovitoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti. Svoj boravak možete upotpuniti Wellness tretmanima, opuštanjem u zatvorenom i otvorenim bazenima hotela „Radan“, izletima do Crkve Lazarice (jedina crkva brvnara u Topličkom kraju) i fenomenu uvijenih šljiva u porti Crkve. Na vidikovcu preko puta hotela „Radan“ nalazi se Crkva Preobraženja Gospodnjeg. Do nje se stiže preko atraktivnog pešačkog mosta, dok se stepenicama ispod Crkve stiže do Etno krčme u kojoj možete probati neke od topličkih specijaliteta kao što su: jela ispod sača, čuveni „ Đavolji ražnjić“ i jedinstveno Prolom pivo. Na obroncima Radan planine, 27 km jugoistočno od Kuršumlije nalazi se jedinstvena tvorevina prirode i geomorfološki fenomen – Đavolja Varoš. Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka prirodna fenomena: zemljane figure kao specifični oblici reljefa, koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, kao i dva izvora jako kisele vode „Đavolja voda“ i „Crveno vrelo“ sa visokom mineralizacijom. Atraktovnost fenomena dopunjuje prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo.