Crkva Sv. Pantelejmona

OPŠTE INFORMACIJE:

Crkva Svetog Pantelejmona izgrađena je 1878. godine, odmah nakon oslobođenja Niša od Osmanlijske imperije. Na oko sto metara iznad današnjeg hrama pronađeni su ostaci prvobitne crkve, koju je sagradio veliki župan Stefan Nemanja. Oko crkve postoji nekoliko izvora vode za koje se veruje da imaju isceliteljska dejstva.

ADRESA:

Kosovke devojke

TELEFON:

+381 18 215 405

VIŠE INFORMACIJA:

Staru manastirsku crkvu Sv. Pantelejmona u XII veku obnovio je Stefan Nemanja. On je crkvu proširio, ukrasio spolja i iznutra, tako da je svojim izgledom podsećala na ostale Nemanjine zadužbine. Stefan Prvovenčani u očevoj biografiji ravna je sa najlepšim i najvećim manastirima iz tog perioda, pa i sa manastirom Studenica.

Istorijski susret

Ova crkva je značajna i zbog istorijskog susreta u njenoj porti 1189. godine, kada se Stefan Nemanja sastao sa nemačkim carem Fridrihom I Barbarosom, koji je kretao u Treći krstaški pohod na Jerusalim. O ovom događaju nemački grof i biskup Dietepold Fon Berg u svom delu Chronicom magni presbiteri piše: “Dolazeći do grada Niša kod velikog srpskog sledbenika Stefana Nemanje, susreli smo se sa najvećom pažnjom, a njega je Gospodar imperator (Fridrih I Barbarosa) časno primio, baveći se puno njihovim stvarima i časno uzdarje dao, kao što je i on sam od njega (Stefana Nemanje) velike darove primio. Jednako kao što su i svi prvaci iz pomenute pratnje bili veoma počašćeni vinom, medovinom i divljači.“
Po osmanlijskom osvajanju Niša 1386. godine manastir Sv. Pantelejmona je razrušen. Nakon oslobođenja grada 1878. godine položen je kamen temeljac za izgradnju nove crkve, jugozapadno od stare Nemanjine zadužbine, pored samog izvora lekovite vode. Unutrašnjost su živopisali Đorđe Zografski i Dušan Miletić u drugoj polovini XX veka.

GOOGLE MAPA:
GALERIJA SLIKA: