Planinarsko, rekreativno, edukativna akcija: Čegar – Vinik – Humska čuka

Planinarsko-rekreativno-edukativna akcija Planinarskog društva “Preslap”, koja se uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Crveni Krst održava u nedelju, 29.novembra 2020.godine.
ČEGAR – VINIK – HUMSKA ČUKA

trasa: Donji Matejevac – crkva Svete Petke – spomenik na Čegru – brdo Vinik (416 m) – Hum – arheološko nalazište Humska čuka (455 m) – Donji Komren

Planinasko-rekreativno-edukativna akcija

Nedelja, 29.novembar 2020.godine 07:00 – 18:00

Akcija se održava uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Crveni Krst

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 29.novembra 2020.godine, planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju na severnom obodu grad Niša, na planini Kalafat i njenim obroncima, na trasi: Donji Matejevac – crkva Svete Petke – spomenik na Čegru – brdo Vinik (416 m) – Hum – arheološko nalazište Humska čuka (455 m) – Donji Komren, čija je ukupna dužina 16 kilometara.

Akcije na severnom obodu grada Niša, već su od strane Planinarskog društva “Preslap” održane 18.februara 2018.godine, tada kao lokalna planinarska akcija, i 2.juna 20219.godine, uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Crveni Krst.

Prelazak ove trase nije zahtevan, staze su široke i prohodne.

Na našoj akciji, najpre ćemo obići crkvu Svete Petke u Matejevcu, koja je podignuta na temeljima ranohrišćanske bogomolje iz period posle donošenja Milanskog edikta. U ovoj crkvi pre boja na Čegru 31.maja 1809.godine, pričestili su se i Stevan Sinđelić i njegovi junaci.

U blizini crkve Svete Petke je i brdo Čegar, i sledeća etapa na ovom planinarskom putu kroz istoriju biće spomenik na Čegru, a o boju na Čegru besediće legendarni domaćin spomen kompleksa, Selimir Marković-Sele.

Brdo Vinik čuva sve ključeve istorijskih tajni Niša. Brdo Vinik bilo je elitno naselje rimskog Naisusa. Preko brda Vinik, jednim pravcem, Niš je oslobođen od turske vlasti 1878.godine. Kada se spustimo sa Čegra, najpre izlazimo na istočni deo Vinika i odlazimo ostataka turskih tabija i turskih šančeva. Potom prelazimo preko brda Vinik i dolazimo do njegove zapadne strane i do ulaza u čuvene lagume. Ovi lagumi, pretpostavka je, izgrađeni su u vreme turske vladavine i spajaju nišku tvrđavu, preko gradskog polja, sa brdom Vinik. Poslednja istraživanja laguma obavljena su još pre drugog svetskog rata.

Sa brda Vinik, odlazimo u pravcu sela Hum i crkve Svetog Nikole, koja je izgađena pre stotinak godina, ali na temeljima i ostacima jedne od najstarijih crkava, još iz četvrtog veka, iz vremena cara Konstantina i “Milanskog edikta”. U crkvi će nas dočekati otac Ivan Lilić, jerej, paroh sela Hum, istoričar i planinar. Otac Ivan Lilić održaće i prigodno predavanje o istoriji sela Hum.

Od crkve Svetog Nikole, penjemo se na obližnje uzvišenje Humska čuka, arheološko nalazište na kome je otkriveno naselje iz prelaznog perioda iz kamenog doba u bakarno doba.

Sa Humske čuke se spuštamo u naselje Donji Komren. Akcija će se završiti u dvorištu stare škole u Rujničkoj ulici, završnim besedama, besplatnim ručkom i dodelom zahvalnica.

Zahvaljujući podršci Grada Niša, za učesnike je obezbeđen besplatan ručak po završetku akcije.

Zahvaljujući podršci Gradske opštine Crveni Krst, obezbeđeno je korišćenje dvorišta i prostorija stare škole u Rujničkoj ulici.

Program akcije, nedelja, 29.novembar 2020.godine:

07:00 – polazak na akciju linijom prigradskog autobuskog prevoza Niš – Knez Selo, iz autobusa se izlazi u Donjem Matejevcu. Cena karte do Donjeg Matejevca je 80 dinara. Autobus polazi sa prigradske stanice, a usput staje na stajalištima kod tehničkih fakulteta, u Jagodin mali, u Durlanu…
07:30 – otvaranje akcije na stanici u Donjem Matejevcu (raskrsnica za crkvu Svete Petke) i polazak na pešačenje;
08:00 – dolazak do crkve Svete Petke;
08:30 – dolazak do spomenika na Čegru, beseda Selimira Markovića Seleta;
do 11:00 – prelazak preko brda Vinik;
do 12:30 – dolazak do crkve Svetog Nikole u Humu, beseda oca Ivana Lilića;
13:30 – izlazak na Humsku čuku;
15:00 – dolazak u dvorište stare škole u Donjem Komrenu, u Ulici rujničkoj, besplatan ručak, podela zahvalnica, druženje;
povratak sa akcije – gradskim autobuskim prevozom, mogućnosti su: linija Branko Bjegović – Mokranjčeva, polasci u 16:12, 16:30, 17:00, 17:24 sati; linija Donji Komren – Njegoševa, polasci u 16:00, 17:00 ili 18:00 sati.
OBUĆA, ODEĆA, OPREMA: Planinarske cipele ili duboke patike, jakna, duks, kapa, rukavice, rezervna majica, , naočare za sunce, kačket.

HRANA I VODA: U prvom delu akcije, hrana je iz ranca (sendviči, slatkiši). Po silasku Donji Komren, biće poslužen besplatan ručak, a učesnici treba da ponesu pribor za jelo i porcije. Poneti 2 litra vode, a voda se može dopuniti jedino u crkvi Svetog Nikole u Humu.

VOĐE AKCIJE: Miroslav Dokman, telefon: 062205977, Vladimir Mitrović, telefon: 0642634692, Slobodan Vasković, telefoni: 0631118508 i 0600118508 i Petar Ratković, telefon: 0695797585.

DODATNE INFORMACIJE: Na zvaničnim stranicama Planinarskog društva “Preslap”, i putem elektronske pošte, na adresu Društva: pdpreslap@gmail.com