Planinarsko, rekreativna akcija: Jelašnička klisura, Prozorac, Radov kamen, Inatovac

Uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Niška Banja, lokalna i lagana akcija Planinarskog društva “Preslap” na kojoj ćemo uživati u lepotama Jelašničke klisure na Suvoj planini, nedelja, 15.novembar 2020.godine.
Jelašnička klisura, Prozorac, Radov kamen, Inatovac

Nedelja, 15.novembar 2020.godine 07:00 – 18:30

Planinarsko-rekreativna akcija Planinarskog društva “Preslap”, koja se održava uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Niška Banja.

Staza koju prelazimo počinje kod izletišta “Potkapina”, između sela Jelašnica i Čukljenik, na desnoj obali Jelašničke reke, u Jelašničkoj klisuri. Najpre širokom stazom odlazimo prema izvoru. Onda se upućujemo, dijagonalno, u pravcu severoistoka, do zanimljivih stenovitih formacija iznad Jelašničke klisure – šuplje stene zvane “Prozorac”, izvanrednog vidikovca, i udubljenja u steni nazvanog “carevo korito”. Potom se penjemo na vrh Radov kamen (580 m), odakle se u pravcu jugoistoka spuštamo u selo Čukljenik.

U Čukljeniku, grupa će se, u skladu sa interesovanjem, podeliti u dva dela. Jedan deo grupe će, uz pratnju vodiča, asfaltnim putem krenuti ka Jelašnici, i otići do Osnovne škole “Đura Jakšić”, gde će biti poslužen besplatan ručak i priređen prigodan kulturni program.

Druga grupa učesnika, sa vodičkim timom, u selu Čukljenik, preko mosta prelazi na levu obalu Jelašničke reke i lagano se penje na greben iznad klisure u pravcu uzvišenja Inatovac (447 metara). Staza je potpuno prohodna, široka, a na par mesta ima ostataka nekadašnjeg rimskog puta i rimskih stepenica. Pre silaska u centar Jelašnice, izvršiće se i uspon na uzvišenje Kobilica (336 m), iznad Jelašnice, odakle će učesnici otići u Osnovnu školu “Đura Jakšić” na besplatan ručak i prigodan program.

Na akciju odlazimo prigradskim javnim prevozom, autobusom koji sa pomoćne autobuske stanice u Nišu polazi u 07:00 časova, a usput staje u preko puta suda, zatim kod Gradske bolnice, na Trošarini, kod Brzog Broda…karta se kupuje u autobusu, a karta do stanice u izletištu “Potkapina” staje 90 dinara.

Na akciju se može otići i sopstvenim prevozom, i parkirati se kod izletišta “Potkapina”. U drugom delu akcije, učesnici koji bi došli sopstvenim prevozom, ne bi mogli da idu na suprotnu stranu Jelašničke klisure, na Inatovac, već bi se od Čukljenika uputili ka Potkapini do svojih vozila.

Na uspon krećemo u 08:00 časova. Do izlaska na Radov kamen ima i strmijih deonica, posle se staza izravnjava i ka Čukljeniku se blago spušta. Vidici su sa Radovog kamena i sa platoa prema Čukljeniku izvanredni, jer možemo videti potkovicu Suve planine, Svrljiške planine, Staru planinu, grad Niš, planinu Jastrebac… U Čukljenik silazimo u 12:00 časova. Grupa koja ne ide na Inatovac i Kobilicu, u Jelašnici će biti oko 14 sati, i posle ručka se u Niš može vratiti autobusom koji iz Gornje Studene polazi u 16:10 sati, a u Jelašnici je u 16:20 sati. Karta od Jelašnice do Niša staje 90 dinara.

Grupa koja iz Čukljenika produžava dalje prema Inatovcu i Kobilici, u školu u Jelašnici spušta se nešto posle 15 časova, a posle ručka i druženja, za Niš se vraća autobusom koji iz Gornje Studene polazi u 18 sati, a u Jelašnici je u 18:10 sati.

Za prvi deo akcije, hrana je iz ranca, a po završetku akcije, biće poslužen besplatan ručak, za koji je potrebno poneti pribor za jelo i posudu za jelo. Potrebna količina vode je oko 2 litra, poneti je od kuće, a kasnije se može zahvatiti u Čukljeniku.

Obuća je planinarska, odeća slojevita, nositi jaknu, kapu, rukavice, rezervnu presvlaku.

U okviru akcije, održaće se i predavanje o lekovitom bilju, a predavač će biti Novica Vidojković, iz sela Kunovica, član Planinarskog društva “Preslap” i poznati sakupljač lekovitog bilja, sa višedecenijskim iskustvom.

Vođa akcije je Petar Ratković, kontakt telefon: 069/5797585.

Prijavljivanje za ovu akciju nije potrebno. Vođa akcije na raspolaganju je za dodatne informacije. Dodatne informacije mogu se zatražiti i putem elektronske pošte, na zvaničnu adresu Planinarskog društva “Preslap”: pdpreslap@gmail.com