Liticama magičnog kanjona

U okolini Niša prostire se predivna, vijugava, vrlo atraktivna Sićevačka klisura. To je kanjon reke Nišave koji počinje od sela Prosek i završava se u selu Dolac kod Bele Palanke i dug je oko 17 km. Najlepši i najvredniji deo Sićevačke klisure je Gradištanski kanjon sa skoro vertikalnim kamenim liticama koje oduzimaju dah i na kojima se gnezdi jedan od poslednjih primeraka Surog orla.

U klisuri su i mnoge crkve, manastiri I utvrdjenja koja oslikavaju istoriju ovih predela i čine posebnu vrednost. Ti predeli su stanište mnogih endemskih i retkih vrsta biljaka i životinja i zbog toga kao i zbog prirodnih lepota i kulturno istorijskih spomenika, klisura proglašena je za zaštićeno područje i Park prirode. Ovaj region je poznat po gajenju vinove loze i proizvidnji groždja a deo Nišave kod sela Ostrovice je idealan za takmičenja kajakom i za rafting.

A tu je i paraglajding staza Sićevo koja je po svojim uslovima najpogodniji teren na Balkanu. Impresivna Sićevačka klisura je zbog netaknute prirode, kao i lova i ribolava, raftinga, planinarenja, paraglajdinga, izleta veoma primamljiva destinacija za sve posetioca Niša i okoline.